We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Свържете се с нас

БИО ШАНС - Добре дошли при нас.
Моята количка
0.00 лв.
Как да осигурим цъфтеж на градински и саксийни цветя след разсаждане?
Цъфтеж на градински и саксийни цветя

Как да осигурим цъфтеж на градински и саксийни цветя след разсаждане?

Цъфтеж на градински и саксийни цветя след разсаждане – как да го осигурим? Пролетта е на път и пазари, градински центрове и магазини за цветя вече са отрупани с първите цветове на многообразни разсади. След първата вълна от теменужки, иглики, нарциси, минзухари и лалета, ще последват петунии, мушкато, сакъзчета. 

Цветният жив фойерверк привлича очите и ни амбицира за поредна година да превърнем балкона и градината си в райско място. Много често обаче, въпреки, че следваме инструкции и правим справките в google за най-добри условия за живот на нашите нови цветя, те не се развиват добре или бавно загиват.

Каква може да бъде причината за това? 

Разположението спрямо слъцегреенето, видът на почвата, количеството вода и периодите на поливане, дълбочината на засаждане, големината на саксията или мястото на отглеждане, разредката – това са основните правила, с които обикновено се съобразяваме. Те са уточнени и е лесно да бъдат спазвани. 

Има обаче и други, не толкова явни, фактори. Основният от тях е с какъв потенциал за адаптивност разполага младият разсад. Дори да изглежда здрав и гледан при най-добри условия, той може да не се прихване добре в нова среда. Също като хората и животните, растенията преживяват стрес при смяна на условията, в които са свикнали да функционират. 

Адаптация (от латинската дума adaptatio – приспособяване) е процесът, както и резултатът от приспособяването на структурата и функциите на организмите и техните органи към условията на местообитанието. 

И така стигаме до нашия цъфтящ разсад в малка пластмасова саксия, купен от разсадник или от пазара. Той трябва да се адаптира. По принцип той е селектиран и генетично програмиран да бъде устойчив, но много често е допълнително подхранван и химически третиран за добър търговски вид, което намалява имунитета му. А и ние сме свикнали заедно с разсада да си купуваме и препарат за листно пръскане или кореново подхранване. Не подбираме много, защото цветята не са храна – лесно се решаваме да ги третираме дори с по-силна химия. Това обаче освен натиск върху имунитета им води и до приспиване на адаптивността им. Мечтаната цветна градина или тераса се оказва не толкова цветна, защото има повече листа, отколкото цвят. Гъстата и сочна цветна маса залинява, цветята растат редки или „на стъбло“. 

За да премине през изпитанието по преместването, разсаждането и захващането, разсадът трябва да бъде стабилизиран. Или иначе казано да му осигурим:

добра храна/тор + имуностимулант + адаптоген

Решение за цъфтеж и устойчивост на градински и саксийни цветя идва от един от малкото препарати на пазара 3 в 1 – натурален тор, имуностимулант и адаптоген – Био Шанс

Хуминови и фулвинови киселини в оптимална концентрация – това отличава течния био тор Био Шанс.  Той е „жив“ природен продукт, който лесно се свързва с метаболизма на растенията и им осигуряват достъп до перфектното меню от балансирани хранителни елементи. Важните хуминови и фулвинови киселини се класифицират от науката като 1стимулатори на растежа; 2. транспортьори на хранителни вещества; 3. защитници на имунната система; 4 адаптогени.

Съдържанието на хуминови и фулвинови киселини представлява широка гама биологично активни вещества: протеини, фибри, въглехидрати, аминокиселини, минерали и незаменими елементи за растежа и регенерацията на клетката като азот (N), фосфор (P), калий (K), желязо (Fe), мед (Cu), цинк (Zn), магнезий (Mg) и изключително редкия природен елемент селен (Se).

Начинът за прилагането на Био Шанс също е многообразен и лесен

С него можем да третираме корените на разсада преди засаждане, да обработим почвата, да добавим във водата за поливане, да направим разтвор за пръскане. 

Цената е повече от достъпна!

Опаковка от 100 мл. струва само 4.99лв. Разтваря в 40-50 литра вода, когато е за пръскане и 20-25 литра вода, когато е за поливане. 

Опаковка от 250 мл. струва само 11.99 лв. Разтваря в 100-120 литра вода, когато е за пръскане и 60-70 литра вода, когато е за поливане.

Опаковка от 1 л. струва 39.99 лв. Тази разфасовка е удобна за тези от вас, които имат не само цветя, но и зеленчукова градина, тревни площи, декоративно озеленяване, лозници и овошки. Разтваря се в 400-500 литра вода, когато е за пръскане и 200-300 литра вода, когато е за поливане на ръка или чрез капково напояване. С 1 л Био Шанс еднократно може да третирате площ от 25 дка.  

Как се подхранват градински и саксийни цветя?
  1. Третиране на почва: напръскайте почвено-торфената смес с разтвор от 10 мл. Био Шанс с 1 л. вода и размесете добре 24 часа преди засаждане. 
  2. Накисване на разсад /може и директно със саксиите/ в подходящ съд с разтвор от 10 мл. Био Шанс с 1 л. вода 24 часа преди засаждане. 
  3. Засаждане: след засаждане на обработения разсад в почвено-торфената смес, напръскайте обилно листата с разтвор от 5 мл. Био Шанс с 1 литър вода. 
  4. Редувайте през 15 дни: кореново подхранване /поливане/ с разтвор от  5-6 мл. Био Шанс разтворени с 1 л. вода и листно пръскане с разтвор от  2-3 мл. Био Шанс с 1 л. вода.

Т.е. третирането с Био Шанс за 1 месец е 2 пъти – веднъж кореново, веднъж – листно. През останалото време поливате само с вода според нуждата на конкретния вид растение.