We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Свържете се с нас

БИО ШАНС - Добре дошли при нас.
BulgarianEnglishGreekRomanianTurkish
Моята количка
0.00 лв.
ХУМИНОВИТЕ КИСЕЛИНИ КАК РАБОТЯТ И ЗАЩО СА ВАЖНИ? (част първа)

ХУМИНОВИТЕ КИСЕЛИНИ КАК РАБОТЯТ И ЗАЩО СА ВАЖНИ? (част първа)

TOП 5 ПОЛЗИ ОТ ХУМИНОВИТЕ КИСЕЛИНИ

Хуминовите киселини се прилагат в земеделието в продължение на векове заради изключителните си ползи. Ефектът им върху почвата и растенията е многостранен.

Био Шанс започва серия от публикации насочени към българските земеделски производители, които да ги подпомогнат в избора на средства за третиране, усилващи имунитета на растенията и щадящи природата при запазване и увеличаване нивата на добивите.

Хуминовите киселини все още не са сред масовите средства за третиране на посевите и насажденията в България. Българският фермер масово се е съсредоточил върху количеството на станалото популярно „НПК“ – т.е. количеството N (азот), P (фосфор), K (калий), които безспорно са основните градивни елементи на растителните организми. Съдържанието на микроелементите, ензимите и другите „дребни“ частици обаче също е от огромно значение за жизнеността, устойчивостта и плодородието на стопанствата.

Не винаги повече е повече. И тук ще ви обясним защо.

Все повече научни изследвания и практични приложения по света показват, че хуминовите киселини са стимулатори на растежа. Те се съдържат в естествени образувания като торф, сапропел, хумусна почва, лигнит и други. Хуминовите вещества в торфа са с по-висока биологична активност от тези в лигнита и сапропела. Структурата на хуминовите киселини включва цяла гама биологично активни вещества:  протеин – 7-8%, фибри 12-13%, въглехидрати – над 50%, минерали и незаменими елементи за растежа и регенерацията на клетката като азот (N), фосфор (P), калий (K), желязо (Fe), мед (Cu), цинк (Zn), магнезий (Mg) и изключително редкия елемент природен селен (Se).

Точно тук е скрит отговорът на въпроса защо „Повече не е повече“? Без внасяне на хуминови киселини повечето хранителни вещества, съдържащите в почвата и торовете, на практика остават пасивни или в „спящо“ състояние и не се свързват с клетките на растенията. Така освен, че се намалява икономическата ефективност от употребата на торове, страда и здравето на растенията.

Основните методи, чрез които хуминовите киселини активират микроелементите усвояването на хранителните вещества, са чрез листно и почвено приложение, а понякога чрез редуване на внасянията и по двата метода. Последното е безспроно доказано при овощни и лозови насаждения.

Почвено приложение

Как точно хуминовите киселини правят по-достъпни полезните вещества от почвата? Заради органичния си състав те се окисляват естествено, което им дава нетен отрицателен заряд. Така положителните йони, известни също като „катиони“, са привлечени от тези големи молекули и се свързват с тях. Този „капацитет за обмен на катиони“ е уникална и изключително полезна характеристика на хуминовите киселини.

Много от хранителните вещества, от които се нуждаят растенията – като магнезий, калций, желязо и други минерали от микроелементи, са положително заредени. Така че при наличието на хуминови киселини тези хранителни вещества се активират от почвата и се свързват с тях. След това те ги транспортират до кореновата система на растението.

Кореновите системи също са с отрицателен заряд, при това по-силен от този на хуминовите киселини. Положителните йони, свързани в следствие на освобождаването им чрез хуминовите киселина за поглъщат от растението. Без тази жизненоважна система, много хранителни вещества остават пасивни и на практика циркулират около растенията без да могат да попаднат в тях.

Листно приложение

Хуминовите киселини са изключително ефективни и чрез листно третиране. Съчетани с фулвинови киселини, представляващи по-къси вериги органични молекули, увеличават пропускливостта на жизненоважните вещества през клетъчната мембрана на растенията. Увеличената пропускливост позволява по-лесно навлизане и усвояване на хранителни вещества.

На българския пазар се предлагат различни видове продукти, съдържащи хуминови киселини. Повечето от тях са извлечени от въглищни или каменни образувания. Най-биологично активни обаче са хуминовите киселини, съдържащи се в торфа. За съжаление България е бедна на този природен ресурс, а добивът му е забранен от екологични съображения. Биологично активен торф в течна концентрирана форма се съдържа в Био Шанс, в количество от 33 гр./литър и фулвинови киселини 19 г./литър. Био Шанс съдържа и достатъчно количество мед, желязо, цинк, селен и изключително рядко срещания природен селен. Съдържанието на „НПК“ е в достатъчни количества за нуждите на растенията.

превод от: www.earthgreen.com с допълнения от www.bio-chance.com