We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Свържете се с нас

БИО ШАНС - Добре дошли при нас.
BulgarianEnglishGreekRomanianTurkish
Моята количка
0.00 лв.
Важни съвети към черешопроизводителите – пръскане на череши след дъждове!
пръскане на череши

Важни съвети към черешопроизводителите – пръскане на череши след дъждове!

Пръскане на череши след дъжд е важна тема за черешопроизводителите.

„По принцип всяка година има проблеми към края на април. Ако не е късен, пролетен мраз, ще бъде дъждовно време, неподходящо за опрашване, което много често се случва в нашия регион. Досега всичко вървеше идеално за черешопроизводството и не само за черешите. До десетина дни дъждовното време може би ще редуцира черешовата реколта.“ споделя доц. д-р Димитър Сотиров от Института по земеделие-Кюстендил пред Кюстендил – информационен портал.

„Нямаше достатъчно летеж на пчели, откъдето можеше да се получи недобро опрашване. Това ще се установи, след няколко дни, когато напълно премине цъфтежа на черешата“, добави още той.

„Бих посъветвал черешопроизводителите да бъдат по-често в своите градини. Да не пропускат пръскане на череши, защото хладното и дъждовно време води до развитие до болести и насекоми. При необходимост да търсят помощ в Института по земеделие или в агро-аптеките, за да не пропуснат някои пръскания, които може да се окажат фатални“, обобщи доц. д-р Димитър Сотиров зам. директор на Института по земеделие-Кюстендил.

Препарати за растителна защита + подходящ листен тор

Експерти от Института по овощарство – Пловдив, препоръчват при пръскане на череши, заедно със съответните препарати за растителна защита трябва да се внесе и подходящ листен тор. За предпочитане е да съдържа хуминови и фулвинови киселини. В тази фаза на вегетация от особена важност за трайните насаждения е да бъде преодоляването на стреса и подпомогнато усвояването на хранителните вещества. Хуминовите киселини не позволяват прекомерно хидратиране в периода след опрашване и формиране на младите плодови завръзи. Това се дължи, освен всичко друго, и на свойството им, че са отличен адаптоген при суша, прекомерна влажност и замръз.

Хуминовите киселини

Хуминовите киселини са и стимулатори на растежа и се съдържат в торф, сапропел, лигнит. Структурата им включва:  протеин – 7-8%, фибри 12-13%, въглехидрати – над 50%, минерали и незаменими елементи за растежа и регенерацията на клетката като азот (N), фосфор (P), калий (K), желязо (Fe), мед (Cu), цинк (Zn), магнезий (Mg) и изключително редкия елемент природен селен (Se).

Без внасяне на хуминови киселини повечето хранителни вещества, съдържащите в почвата и торовете, на практика остават пасивни или в „спящо“ състояние и не се свързват с клетките на растенията.