We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Свържете се с нас

БИО ШАНС - Добре дошли при нас.
Моята количка
0.00 лв.
Силен и здрав разсад – как да го отгледаме?
Силен и здрав разсад

Силен и здрав разсад – как да го отгледаме?

Отново сме в сезона на подготвянето на разсади. Повечето земеделски стопани правят това от години, някой по семейна традиция, други за личното стопанство, а за трети това е бизнес. Как да отгредаме силен и здрав разсад?

Правенето на разсад е специфичен занаят свързан с много тънкости и умения. Полагат се специални грижи от подбора на семена и почвената подложка до спазването на температурен режим и влажност.

Една от най-големите тънкости за силен и здрав разсад е как да осигурим подходящата хранителна среда на крехките растителни същества. Тя трябва да им помогне да растат здрави и силни, но без да ги прехранва, защото това може да се окаже пагубно за тях.

Решението се свежда до избор на най-подходящ биостимулант, който да отговаря на няколко важни условия, гарантиращи отличен резултат, а работата с него да  по-лесна и по-удобна.

Първо: Биостимулантът да е от органичен произход!

Нали и нашите бебета ги захранваме с истинска храна, за да растат здрави и силни? Химически синтезираните биостимуланти първоначално могат да окажат добър ефект върху разсадите в парника. Те обаче няма да им дадат устойчивост и сила, от която ще имат нужда при по-нататъшното си развитие и плододаване. На всеки се е случвало току-що закупените разсади да започват да клюмат още при транспортирането им, а след засаждане много от тях да не се хванат. Силен и здрав разсад се отглежда като децата – с чиста храна и малки дози.

Второ: Биостимулантът трябва да съдържа достатъчни количества макро- и микроелементи и други вещества за растежа на подрастващите растения.

Грешна практика е да се акцентира с по-ударни количества само на някой от тях. Младият организъм на растението има нужда от всичко в неголеми, но достатъчни количества.

Трето: Биостимулантът трябва да е лесен и удобен за употреба.

Накупуването на 5,6 или 10 различни препарата, всеки със своите предимства води до един голям недостатък. Смесването на отделните препарати в определени пропорции и внасянето им в точно определен момент, затруднява работата на агрономите и земеделците. Това увеличава риска от допускане на грешка при дозиране, смесване или пропускане на подходящия момент за внасяне.

Органичните хуминово-фулвинови торове Bio Chance и Bio Chance Professional са най-добрият избор на биостимулант за отглеждането на разсади.

Произведени по иновативна технология, Bio Chance и Bio Chance Professional са екстрахирани концентрати на съдържащите се в торфа хуминови и фулвинови киселини. Плюсът е, че в състава им има богат биологичен комплекс от органични макро- и микроелементи, автохтонни бактерии, ензими и фитохормони. Течните хуминовофулвинови торове Bio Chance са микронизирани до максимална големина на частиците 50 µ. Това гарантира пълноценното им усвояване дори и от най-младите растения и високата степен на взаимодействие с други вещества.

Концентрацията им е висока, а влагането малко.

Лесни и удобни за дозиране и употреба.

Ефективни и изгодни.

Вижте колко лесно се третират разсадите с тях:

Подсилване на почвено-торфена смес с Bio Chance

1000 мл. Bio Chance се нанасят или се наливат равномерно в бъркачка за почвено-торфена смес с обем 200-300 л.

Обработка на семена за разсад

Подготовка на разтвор: 20-25 мл. Bio Chаnce се разтварят в 1 л. вода

С готовия разтвор семената могат да се обработят по избор на един от трите метода:

  1. Чрез предварително овлажняване: 1 кг семена се овлажняват чрез фино разпръскване на 15-20 мл от готовия разтвор, не по-рано от 1-2 дни преди засяване
  2. Чрез накисване в маточен разтвор: 1 кг. семена се поставят в марля и накисват в 1 л. готов маточен разтвор, не по-рано от 2-3 дни* преди засяване.
  3. Чрез напръскване на семената в гнездата (мързеливия метод) – след полагане на семената в гнездата или съд с почвено-торфена смес направете по 2-3 впръскания в гнездо. Ако използвате широк съд, пръскайте равномерно до умерено намокряне на почвената покривка върху семената. Не оставяйте оголени семена над повърхността!
  • Останалия разтвор се използва на нанасяне чрез фино разпръскване върху тарелките с разсад през 10-12 дни до показване на кълна над повърхността.
  • Ако вече сте положили семената в почвено-торфена смес, може направо да прибегнете към фино пръскане.
По време на вегетация на разсада

Подготовка на разтвор: 40-50 мл. Bio Chance се разтварят в 15-20 л. вода

Начин на прилагане: листно и/или чрез капково напояване (фертигация).

Фази на прилагане:  Еднократно, при поява на 1-ви-3-ти лист.

**При влагане чрез капково напояване дозата може да бъде завишена с 50 до 100 %

 Използването на органичните хуминово-фулвинови торове Bio Chance и Bio Chance Professional на видимо по-добъри резултати и силен и здрав разсад:

  • растения със здрава и стабилна коренова система,
  • повече и по-здрави коренови разклонения и капиляри
  • равномерна и хармонична листна корона
  • здраво стебло за добро прихващане

Търсете Bio Chance и Bio Chance Professional в агро аптеките в цялата страна или поръчайте онлайн на https://bio-chance.com/shop/